Kas yra laktozė?
Laktozė yra „pieno cukrus“, angliavandenis, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės, randama piene (apie 2~8%).


Laktozė yra vienas iš disacharidų (dvigubo cukraus). Pieno cukrus susideda iš galaktozės (monosacharidinio cukraus) ir gliukozės (dekstrozės, vynuogių cukraus). Šios bespalvės medžiagos skonis saldus, nors saldumo galia gerokai mažesnė nei sacharozės (klasikinio buitinio cukraus). Jis vadinamas laktoze, nes šios rūšies cukrus natūraliai randamas tik piene arba pieno produktuose, pavyzdžiui, jogurte. Laktozė yra svarbus pieno angliavandenis.Karvės piene yra 4,8–5 procentai laktozės. Taigi, jei išgeriate stiklinę pieno (200 mililitrų), suvartojate apie 9,8 g laktozės. Naudinga žinoti: laktozė nėra tas pats, kas laktazė. Laktazė yra fermentas, atsakingas už laktozės skaidymą žmogaus organizme. Jis gaminamas plonosios žarnos gleivių ląstelėse.


1. Laktozė (pieno cukrus) patenka į plonąją žarną.
2. Fermentas laktazė išskaido pieno cukrų į gliukozę ir galatazę.
3. Gliukozė ir laktozė absorbuoajma iš plonosios žarnos.
Laktozei suskaidyti mūsų organizmui reikia fermento laktazės. Laktazė yra fermentas, kuris gaminamas plonojoje žarnoje. Šis fermentas yra atsakingas už pieno cukraus skaidymą į gliukozę ir galaktozę, kurios absorbuojamos į kraują. Žmonėms, kurių organizmas negamina šio fermento, žarnynas nesugeba suskaidyti angliavandenio esančio piene.
Fermentas laktazė skaido pieno cukrų laktozę iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė negali būti suskaidyta plonojoje žarnoje, organizmas negali jos panaudoti, tuomet kartu su maistu ji patenka į storąją žarną, kurioje laktozę veikia storosios žarnos bakterijos. Šio proceso metu išsiskiria dujos, todėl jaučiamas pilvo pūtimas, žmogus gali viduriuoti ar pasireikšti kiti nemalonūs simptomai.
Kontaktai
MB Green platform
K. Škirpos g. 15-17
LT-49211 Kaunas
info@netoleruoji.lt
© 2024. All rights reserved.