Kas yra laktozė?

SIMPTOMAI

išsipūtęs pilvas

pilvo pūtimas

pilvo skausmas

viduriavimas

pykinimas

vėmimas

kartais vidurių užkietėjimas

Simptomai pasireiškia praėjus maždaug pusvalandžiui po maisto, kuriame yra laktozės. Stipriausi jie būna maždaug po 1,5–2 valandų, tačiau gali išsilaikyti ir ilgiau.

Vartodami pieną ir produktus, kurių sudėtyje yra laktozės, daugelis žmonių patiria virškinimo problemų, tokių kaip pilvo skausmas, vidurių pūtimas ar viduriavimas. Tie, kurie sunkiai virškina pieno produktus, gali toleruoti tik nedidelį pieno cukraus (laktozės) kiekį. Tuomet specialistai kalba apie laktozės netoleravimą.

Jei žmogus jautriai reaguoja į pieną, už to gali slypėti ir kita problema. Todėl prieš nusprendžiant iš esmės pakeisti savo mitybą svarbu nustatyti teisingą diagnozę. Tai ypač galioja vaikams, paaugliams ir žmonėms, kuriems yra padidėjęs kalcio poreikis.

Laktozės netoleravimas, dar vadinamas pieno cukraus netoleravimu, nėra alergija. Svarbu juos atskirti: esant alergijai pienui, organizmas reaguoja net į mažiausius pieno ar pieno produktų kiekius. Kita vertus, žmonės, netoleruojantys laktozės, gali toleruoti tam tikrą pieno cukraus kiekį be jokių simptomų.

Kodėl sumažėja laktazės gamyba?

Natūralus sumažėjimas su amžiumi: Daugelio žmonių organizmas po vaikystės pradeda gaminti mažiau laktazės, nes pasibaigus kūdikystei sumažėja pieno vartojimas.

Genetinė įtaka: Kai kurių žmonių genai lemia, kad laktazės kiekis sumažėja arba beveik išnyksta.

Žarnyno pažeidimai: Ligos (pvz., celiakija, Krono liga) arba žarnyno infekcijos gali pažeisti plonosios žarnos gleivinę, sumažindamos laktazės gamybą.

Laktozės netoleravimas