Gydymas


Laktozės netoleravimas nėra išgydomas, tačiau jį galima valdyti keičiant mitybą ir gyvenimo būdą. Gydymas skirtas mažinti simptomus ir užtikrinti, kad organizmui netrūktų svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, vitaminas D ir kitos pieno produktuose esančios medžiagos.
Pagrindiniai laktozės netoleravimo valdymo būdai:
1. Dietos keitimas: laktozės vengimas arba mažinimas
Vengti arba riboti produktus, turinčius daug laktozės:
Karvės, ožkos ir avies pienas
Šviežias sūris (pvz., varškė, rikota)
Jogurtas ir ledai (nebent pažymėti kaip „be laktozės“)
Grietinėlė ir grietinė
Rinktis produktus su mažai laktozės arba visiškai be jos:
Laktozės neturintis pienas ir pieno produktai
Augalinės pieno alternatyvos: migdolų, sojų, avižų, ryžių pienas
Ilgai brandinti kietieji sūriai (pvz., parmezanas, čederis), nes juose mažai laktozės.
2. Laktazės fermento maisto papildai
Laktazės papildai (tabletės, kapsulės arba lašai) vartojami prieš valgant laktozės turinčius produktus.
Jie padeda suskaidyti laktozę virškinimo trakte ir sumažina simptomus.
Privalumai:
Leidžia vartoti mažus pieno produktų kiekius be diskomforto.
Lengvai prieinami vaistinėse.
3. Maisto etikečių tikrinimas
Daugelis perdirbtų maisto produktų gali turėti paslėptos laktozės, pavyzdžiui:
Duona, pyragai, sausainiai
Padažai, sriubos, salotų užpilai
Kai kurie vaistai ir maisto papildai
Reikia atkreipti dėmesį į sudėtį ir ieškoti laktozės neturinčių variantų.
4. Kalcio ir vitamino D užtikrinimas
Pieno produktų atsisakymas gali sukelti kalcio ir vitamino D trūkumą, todėl svarbu rasti alternatyvių šaltinių:
Kalcio turintys produktai: brokoliai, špinatai, migdolai, tofu, kalciu praturtinti augaliniai gėrimai.
Vitaminas D: riebi žuvis (lašiša, skumbrė), kiaušinio tryniai, vitamino D papildai.
5. Individualus laktozės toleravimas
Kai kurie žmonės gali toleruoti mažus laktozės kiekius (pvz., 100–200 ml pieno), o kitiems reikia visiškai vengti laktozės.
Stebint savo organizmo reakciją, galima pritaikyti individualią dietą.
Praktiniai patarimai gyvenant su laktozės netoleravimu:
Palaipsniui mažinkite pieno produktų vartojimą: tai padeda išvengti staigių virškinimo sutrikimų.
Bandykite fermentuotus produktus: pvz., kefyrą arba probiotinį jogurtą – jie kai kuriems žmonėms lengviau virškinami.
Ieškokite alternatyvų: rinkitės augalinius gėrimus ar specialius laktozės neturinčius produktus.
Pasitarkite su gydytoju ar dietologu: jei nežinote, kaip subalansuoti mitybą.
Kontaktai
MB Green platform
K. Škirpos g. 15-17
LT-49211 Kaunas
info@netoleruoji.lt
© 2024. All rights reserved.