Gydymas

Laktozės netoleravimas nėra išgydomas, tačiau jį galima valdyti keičiant mitybą ir gyvenimo būdą. Gydymas skirtas mažinti simptomus ir užtikrinti, kad organizmui netrūktų svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, vitaminas D ir kitos pieno produktuose esančios medžiagos.

Pagrindiniai laktozės netoleravimo valdymo būdai:

1. Dietos keitimas: laktozės vengimas arba mažinimas

  • Vengti arba riboti produktus, turinčius daug laktozės:

    • Karvės, ožkos ir avies pienas

    • Šviežias sūris (pvz., varškė, rikota)

    • Jogurtas ir ledai (nebent pažymėti kaip „be laktozės“)

    • Grietinėlė ir grietinė

  • Rinktis produktus su mažai laktozės arba visiškai be jos:

    • Laktozės neturintis pienas ir pieno produktai

    • Augalinės pieno alternatyvos: migdolų, sojų, avižų, ryžių pienas

    • Ilgai brandinti kietieji sūriai (pvz., parmezanas, čederis), nes juose mažai laktozės.

2. Laktazės fermento maisto papildai

  • Laktazės papildai (tabletės, kapsulės arba lašai) vartojami prieš valgant laktozės turinčius produktus.

  • Jie padeda suskaidyti laktozę virškinimo trakte ir sumažina simptomus.

  • Privalumai:

    • Leidžia vartoti mažus pieno produktų kiekius be diskomforto.

    • Lengvai prieinami vaistinėse.

3. Maisto etikečių tikrinimas

  • Daugelis perdirbtų maisto produktų gali turėti paslėptos laktozės, pavyzdžiui:

    • Duona, pyragai, sausainiai

    • Padažai, sriubos, salotų užpilai

    • Kai kurie vaistai ir maisto papildai

  • Reikia atkreipti dėmesį į sudėtį ir ieškoti laktozės neturinčių variantų.

4. Kalcio ir vitamino D užtikrinimas

  • Pieno produktų atsisakymas gali sukelti kalcio ir vitamino D trūkumą, todėl svarbu rasti alternatyvių šaltinių:

    • Kalcio turintys produktai: brokoliai, špinatai, migdolai, tofu, kalciu praturtinti augaliniai gėrimai.

    • Vitaminas D: riebi žuvis (lašiša, skumbrė), kiaušinio tryniai, vitamino D papildai.

5. Individualus laktozės toleravimas

  • Kai kurie žmonės gali toleruoti mažus laktozės kiekius (pvz., 100–200 ml pieno), o kitiems reikia visiškai vengti laktozės.

  • Stebint savo organizmo reakciją, galima pritaikyti individualią dietą.

Praktiniai patarimai gyvenant su laktozės netoleravimu:

  1. Palaipsniui mažinkite pieno produktų vartojimą: tai padeda išvengti staigių virškinimo sutrikimų.

  2. Bandykite fermentuotus produktus: pvz., kefyrą arba probiotinį jogurtą – jie kai kuriems žmonėms lengviau virškinami.

  3. Ieškokite alternatyvų: rinkitės augalinius gėrimus ar specialius laktozės neturinčius produktus.

  4. Pasitarkite su gydytoju ar dietologu: jei nežinote, kaip subalansuoti mitybą.