Kuo pienas toks vertingas vyresniame amžiuje? Ką svarbu žinoti?

Svarbu žinoti, kad laktazės aktyvumo mažėjimas su amžiumi yra visiškai normalus fiziologinis procesas, dėl ko vyresnio amžiaus žmonės paprastai blogiau toleruoja pieną ir pieno produktus nei jauni žmonės.

2/24/20253 min read

Svarbu žinoti, kad laktazės aktyvumo mažėjimas su amžiumi yra visiškai normalus fiziologinis procesas, dėl ko vyresnio amžiaus žmonės paprastai blogiau toleruoja pieną ir pieno produktus nei jauni žmonės.

Dažnai neteisingai galvojama, kad reikia atsisakyti pieno ir pieno produktų. Atvirkščiai, sveikatai palankaus maitinimosi tikslas – į racioną įtraukti kuo įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Atsisakyti pieno produktų turėtume tik tuo atveju, jeigu nustatyta alergija pienui.

Svarbi priežastis neatsisakyti pieno produktų yra ir ta, jog jei ilgą laiką gyvenama be laktozės, laktazė gali regresuoti ir vėliau pradėjus vartoti pieno produktus, gali pasireikšti laktozės netoleravimas.

Reikėtų neužmiršti, kad būtent dėl laktozės organizmas ženkliai geriau įsisavina kalcį.

Pienas ir pieno produktai yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis senatvėje, net kai augimo amžius jau seniai pasibaigęs ir kaulų tankis mažėja.

Pienas (kaip ir kiaušinis) tarp visų augalinės ir gyvulinės kilmės produktų yra pats vertingiausias. Tai lemia unikali pieno sudėtis ir maistinė vertė, dėl kurios pienas gali pakeisti bet kurį iš maisto produktų, tačiau nei vienas produktas negali pakeisti pieno.

Pienas ir pieno produktai laikomi gerais kokybiškų ir lengvai virškinamų baltymų tiekėjais.

Be to, pienas suteikia lengvai prieinamo kalcio palyginti dideliais kiekiais. 250 ml talpos stiklinėje pieno yra maždaug 300 mg kalcio ir tai sudaro 25 proc. viso per parą organizmui būtino kalcio kiekio. Kasdien su maistu privalome gauti 1000–1200 mg kalcio.

Pakankamas kalcio kiekis senatvėje yra itin svarbus norint sulėtinti kaulų retėjimą.

Vyresnio amžiaus žmonėms vartojant mažai kalcio ir baltymų gali susilpnėti kaulai ir padidėti griuvimų bei lūžių rizika.

Kalcis taip pat vaidina svarbų vaidmenį kraujo krešėjimui, raumenų ir nervų veiklai.

Pienas ir pieno produktai taip suteikia daug B grupės vitaminų, ypač vitaminų B2 ir B12. B grupės vitaminai padeda maisto medžiagas paversti energija, padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams, gerina medžiagų apykaitą, svarbus plaukams, nagams ir akims, reikalingas normaliai skydliaukės veiklai, padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje.

Su amžiumi laktazės aktyvumas, gebėjimas gaminti laktazę žmogaus organizme mažėja tol, kol šio fermento visai nelieka, todėl tiek daug vyresnio amžiaus žmonių kovoja su laktozės netoleravimu.

Svarbu žinoti, kad laktozė, kaip pagalbinė medžiaga plačiai naudojama vaistų bei maisto papildų gamyboje, todėl visiškai jos netoleruojantys, apie tai turėtų įspėti vaistininką. Tai ypač aktualu vyresniems žmonėms, kadangi jie naudoja daugiau medikamentų ir kartais net nenutuokia, kad būtent vaistuose esanti laktozė jiems sukelia nemalonus pojūčius žarnyne.

Ignoruojant laktozės netoleravimą, viduriavimas tampa lėtiniu, prastėja maisto įsisavinimas, mažėja svoris, netenkama daug skysčių ir mineralų, kamuoja nuolatiniai pilvo skausmai.

Laktozės netoleravimas bet kuriame amžiuje nėra liga. Tyrimų duomenimis, laktozės turinčių maisto produktų ir gėrimų netoleruoja maždaug 30 proc. Lietuvos gyventojų.

Pasirinkite mažiau laktozės turinčius produktus: Rinkitės fermentuotus pieno produktus, tokius kaip jogurtas ar kefyras, kurie natūraliai turi mažiau laktozės. Taip pat galite išbandyti kietuosius sūrius, kurie yra mažai laktozės turintys.

Laktozės neturintys produktai: Šiuolaikinėje rinkoje gausu pieno produktų, pažymėtų „be laktozės“ etikete. Jie leidžia mėgautis pieno nauda be nemalonių simptomų.

Laktazės maisto papildai: Jei visgi norite vartoti įprastus pieno produktus, verta išbandyti laktazės fermento papildus. Jie padeda organizmui efektyviai suskaidyti laktozę ir išvengti diskomforto.

Laktazės maisto papildai – ar verta?

Laktazės papildai yra puikus sprendimas žmonėms, norintiems įtraukti pieno produktus į savo mitybą. Šie papildai yra lengvai naudojami – jų galima vartoti kartu su maistu, kuriame yra laktozės. Be to, jie yra saugūs ir veiksmingi, ypač tiems, kuriems sunku gauti pakankamai maistinių medžiagų iš kitų šaltinių.

Renkantis laktazės papildus, atkreipkite dėmesį į:

Dozavimą: Pasirinkite papildus, atitinkančius jūsų laktozės toleravimo lygį.

Kokybę: Patikrinkite, ar produktas yra sertifikuotas ir atitinka kokybės standartus.

Papildomas savybes: Kai kurie papildai gali turėti papildomų vitaminų ar mineralų, kurie sustiprins jų naudą.

Laktazės maisto papildai pakeičia trūkstamą laktazės fermentą ir skatina laktozės skaidymą plonojoje žarnoje, leisdami mėgautis pienu ir pieno produktais bet kokiame amžiuje.

Mėgaukitės pienu ir būkite sveiki!

Aukštos kokybės laktazės maisto papildų ieškokite www.netoleruoji.lt internetinėje parduotuvėje. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotas maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas Nr. 190013364.